Postavite pitanje

Lekari dostupni 24/7.

Video konsultacije

Zakažite termin.

0
Postovani,
kolike su normalne vrednosti u trudnoci za tsh i ft4? Ja sam 13 nedelja i rez.su mi ft4 je 10 pmol\l a tsh je 3,45 . Da li mi je potrebna terapija? Unapred hvala.
S postovanjem,


Jelena Tesic
Odgovori (1)
 • Prihvatite odgovor

  nedelja, januar 15 2017, 10:25 PM - #Permalink
  0
  Poštovana,

  Postoje dva hormona koji u trudnoći mogu dovesti do promene u nivou hormona tireoidee: horionski gonadotropin (hCG) i estrogen. hCG se sintetiše u placenti (posteljici) i deluje slično kao i TSH, jer blago stimuliše tiroeideu da proizvodi više tireoidnih hormona.
  Povišeni nivo estrogena dovodi do povećanja nivoa proteina koji vezuju tireoidne hormone u krvi i transportuju ih u organizmu.
  Pri tome, količina slobodnih hormona štitaste žlezde (onih koji nisu vezani za proteine) obično se ne menja.
  Ove, inače normalne hormonske promene u trudnoći, mogu da otežaju interpretaciju rezultata tireoidnih hormona. Lekari preporučuju proveru nivoa TSH pre trudnoće ili bar na početku trudnoće, naročito kod žena koje su lečene zbog hiper ili hipotieoidizma, koje imaju strumu (uvećanu žlezdu), ili imaju istoriju bolesti u porodici.
  Generalno, normalne vrednosti TSH +u trudnoći bi trebale da se kreću u rasponu do 3-3.5.

  Svakako je neophodno da o tome razgovarate sa Vašim nadležnim ginekologom i endokrinologom kako bi se utvrdilo realno stanje, da li je neophodno uraditi možda i fT4 ukoliko niste, antitela štitne žlezde, ultrazvuk, i eventualno kontrole na 6-8 nedelja, pa u slučaju da Vam se rezultat ponovi, da Vam se uključi supstituciona terapija.

  Više informacija možete pročitati prateći sledeći link:
  http://www.lekarinfo.com/laboratorija/slobodni-tiroksin-ft4

  Srdačan pozdrav
  Dr Simona
  Odgovor je trenutno minimiziran Pokaži
Vaš odgovor