Postavite pitanje

Lekari dostupni 24/7.

Video konsultacije

Zakažite termin.

povremene omaglice

0
postovana!
mario ovde,33 godine,backa palanka.
imao bih jedno pitanje,naime u zadnjih godinu dana,s vremena na vreme mi se pojavljaju omaglice u vidnom polju.
dva ili tri puta u toku meseca mi se odjednom pojavi omaglica,u smislu da ne vidim jasno sitnije stvari,kao slova na tv,sms poruku ili slicno,krupnije stvari vidim jasnije,i uz to je tu jos i neko tiitranje,koje me prati gde god skrenem pogled.to kad mi se desi,traje otprilike pola sata i prestane kao da nista nije bilo,osim toga je sve ok,inace mozda malo imam viska kilograma 175 visok,a 93 kg....kod oftal mologa sam bio ali kazu da je sve ok,
unapred hvala na odgovoru!
Odgovori (1)
 • Prihvatite odgovor

  nedelja, januar 15 2017, 11:07 PM - #Permalink
  0
  Poštovani,

  Zamagljenje vida se može javiti iz nekoliko razloga: lipotimija (nesvestica), arterijska hipotenzija (pad krvnog pritiska), akutna ili hronična anemija, hipoglikemija tj pad šećera u krvi, srčane aritmije, migrena, anksioznost, uveitis, neuritis optikusa (upala očnog živca) i dr neurološki problemi i nefropatije (tj problemi sa bubrezima).

  Lipotimija tj nesvestica tj njena obeležja su iznenadna pojava i često značajno zamućenje sve do potpunog gubitka vida. Uzrok je spazam (suženje) arterijskih krvnih sudova mrežnjače ili naglo smanjenje arterijskog pritiska ili količine krvi na nivou mrežnjače i nervnih centara vida. Traje obično vrlo kratko (od nekoliko sekundi do nekoliko minuta). Pridruženi simptomi su znojenje; bledilo kože; parcijalni ili, ređe, potpuni gubitak svesti. U tom slučaju treba kontrolisati arterijski pritisak, kad se to javi.

  Kod pada krvnog pritiska, obeležje je obično blago zamućenje vida, varijabilnog karaktera, najčešće prilikom brze promene položaja iz ležećeg u sedeći ili stojeći, te više ujutro nego uveče. Uzrok je brzo i snažno smanjenje arterijskog pritiska. Epizoda traje vrlo kratko (nekoliko sekundi ili minuta), ali s tendencijom ponavljanja. Pridruženi simptomi: opšta slabost, bledilo kože za vreme hipotenzivne krize, i u tom slučaju je neophodno da se kontroliše arterijski krvni pritisak.

  Kod anemije, trajanje zamagljenja vida je varijabilne jačine, od jednostavnog pomračenja do značajnog oslabljenja vida. Uzrok može biti smanjenje broja eritrocita u krvi, a time i oksigenacije i metaboličke te funkcionalne aktivnosti tkiva mrežnjače i nervnih centara vida. Pridruženi simptomi su bledilo kože, opšta slabost, ubrzani puls, gubitak apetita i sl, i zbog isključivanja toga kao uzroka neophodno je uraditi krvnu sliku i gvožđe u krvi tj serumu.

  Hipoglikemija tj pad nivoa glukoze u krvi, utiče na aktivnost nervnih centara za vid, i trajanje simptoma zavisi od trajanja same hipoglikemije. Pridruženi simptomi su opšta slabost, znojenje, tremor. Kako bi se to isključilo, neophodno je u datom trenutku uraditi brzu analizu šećera u krvi kapilarnom metodom tj iz prsta.

  Kod poremećaja srčanog ritma tj aritmija može se javiti iznenadno i različite jačine, od blagog zamućenja do potpunog i iznenadnog gubitka vida, a uzrok je poremećaj srčanog ritma sa iznenadnim smanjenjem protoka krvi u mrežnjači u moždane centre za vid, i to traje nekoliko sekundi ali sa tendencijom ponavljanja čak i u kratkim intervalima. Pridruženi simptomi su osećaj prestanka kucanja srca i u cilju isključivanja tog uzroka, uradite kardiološki pregled i ekg.

  Kod migrene se obično javlja takav ispad samo na jednom oku, zbog iznenadnog spazma tj suženja krvnog suda na tom oku, ima tendenciju ponavljanja u određenom periodu i uvek je povezano sa napadom glavobolje. Prateći simptomi su mučnina; nadražaji na povraćanje nakon kojih sledi snažan napad migrene (glavobolja lokalizirana samo na jednu stranu itd) i tu je neophodno uraditi neurološki pregled.

  Neuritis optikusa dovodi do brzog smanjenja oštrine vida, jednostrano ili obostrano, uzrok je upala optičkog nerva, postoje akutni oblici (infekcije, intoksikacije kininom ili metilnim alkoholom, itd.) ali i hronični oblici. Pridruženi simptomi su česti, čak i snažni bolovi u očima. Neophodno je uraditi neurološki pregled i CT mozga.

  Svakako Vam je moj savet da uradite krvnu sliku, biohemijske analize, kardiološki i neurološki pregled i sva moguća dopunska ispitivanja kako biste isključili kardiološke i neurološke uzroke zamagljenja vida.

  Srdačan pozdrav
  Dr Simona
  Odgovor je trenutno minimiziran Pokaži
Vaš odgovor