Postavite pitanje

Lekari dostupni 24/7.

Video konsultacije

Zakažite termin.

0
Heterologni serumi i Hiperimuni gama-globulini.
Sta su?
Koja je razlika?
Komplikacije kod heterolognih su anafilakticki sok a koje su kod hiperimunih?
Koji su bolji za primenu?
Odgovori (1)
 • Prihvatite odgovor

  nedelja, januar 22 2017, 04:05 PM - #Permalink
  0
  Poštovani,

  Heterologni serumi (non-human imunoglobulini) su serumi dobijeni od životinja, koja pripada različitoj vrsti od primaoca (odnosno osobe ili životinje kojoj je serum namenjen) ili serum pripremljen od životinje, koja je bila imunizovana od strane organizma protiv koga će se koristiti.
  Heterologni hiperimuni serum je takođe poznat kao antitoksin. Ovaj proizvod je proizveden kod životinja, obično konja, i sadrži antitela protiv samo jednog antigena.
  Problem sa ovim proizvodom je serumska bolest, imunska reakcija na proteine konja... Serumska bolest je preosetljivost tip III (dok je anafilaktički šok prvog tipa osetljivosti) koji proizilazi iz injekcije heterolognog ili stranog proteina ili seruma.

  Hiperimuni serum - antiserum - sa visokim titrom antitela proizveden nakon ponovljenih injekcija antigena. Hiperimuni globulin je sličan intravenoznim imunoglobulinima (IVIG) osim što se dobija iz plazme donatora sa visokim titrom antitela protiv određenog organizma ili antigena. Neki agenti protiv kojih su dostupni hiperimuni globulini uključuju hepatitis B, besnilo, tetanus toksin, varičela-zoster, itd.

  Hiperimuni globulini obezbeđuju pasivan imunitet pacijentu protiv mikroorganizama. Ovo je u suprotnosti od vakcine koje pružaju aktivni imunitet. Međutim, vakcinama je potrebno mnogo više vremena da bi se postigao taj cilj, dok hiperimuni globulin pruža trenutni, pasivan, kratkotrajan imunitet. Hiperimuni globulin može da ima ozbiljne neželjene efekte, tako da se upotreba uzima vrlo ozbiljno. Tretman sa hiperimunim globulinima kod majki sa primarnom citomegalovirusnom (CMV) infekcija nije utvrđeno da značajno smanji rizik kongenitalne citomegalovirusom infekcije. Hiperimuni serum je krvna plazma koja sadrži velike količine antitela. Pretpostavljalo se da hiperimunih serum može biti efikasna terapija za lica zaraženih virusom ebole.

  Komplikacije kod primene hiperimunih globulina se dele na lokalne i opšte. Od lokalnih se može javiti blaga osetljivost na mestu injekcije i lokalna toplota na mestu primene. Senzibilizacija sa ponovljenim injekcijama humanog imunoglobulina je izuzetno retka. Tokom rutinskih injekcija velikog broja osoba sa imunoglobulina bilo je nekoliko izolovanih pojava angioedema, nefrotskog sindroma, i anafilaktički šok posle injekcije, hemoliza koja se miže detektovati samo u laboratoriji, trombocitopenija, respiratorni distres, hipotenzija koja može biti prvi simptom anafilaktičkog šoka, serumskoj bolesti slični simptomi, svrab i eritem i hemijski flebitis.

  Primena jednog ili drugog ima identične neželjene efekte, pa se samo na osnovu toga ne može reći šta je bolje, ali svakako zavisi od indikacije za primenu.
  Svakako je bolja varijanta primena hiperimunih seruma zbog toga što se heterologni serumi dobijaju od drugih ne toliko srodnih organizama.
  Čuli ste i da se svinjski ili goveđi insulin daje kod pacijenata sa dijabetesom, ali kod odraslih ljudi primena insulina se odlaže dok još uvek deluju oralni antidijabetici.

  Srdačan pozdrav
  Dr Simona
  Odgovor je trenutno minimiziran Pokaži
Vaš odgovor