Postavite pitanje

Lekari dostupni 24/7.

Video konsultacije

Zakažite termin.

grip

0
Postovana doktorka,

muz i ja vec danima imamo temperaturu 37 a popne se i na 38 ili 38,5. Popili smo dosta ferveksa i drugih supstanci za spustanje temperature ali izgleda kao da oni ni ne deluju, ona se jednostavno sama spusti kasnije nezavisno od toga... Imali smo suv kasalj, on sada malo omeksava. Bili smo bolesljivi pre jedno dve nedelje ali suprug je uzeo hemomicin i proslo ga je a ja sam sa cajevima prebrodila to. Medjutim ovaj drugi nalet je tezi, bolela nas je glava, kao da nam trnu i misici malo u nogama. Danas me manje boli glava npr i manje suv je kasalj ali imamo temperaturu i dalje. Muz je u ovom drugom naletu uzeo tri pilule antibiotika sumamed ali ni to mu nije pomoglo. da li znate sta da radimo?
Odgovori (1)
 • Prihvatite odgovor

  nedelja, januar 15 2017, 10:32 PM - #Permalink
  0
  Poštovana Jovana,

  Moj Vam je savet da uradite krvnu sliku sa leukocitarnom formulom, kako bi se procenilo stanje Vašeg organizma, i eventualno CRP iz biohemijskih analiza.
  Vi to stanje dosta dugo vučete, i ukoliko je virusna infekcija, tj grip, možete prebroditi sa simptomatskom terapijom - sredstva za obaranje temperature, protiv bolova, sirupe za kašalj, sredstva za iskašljavanje, dosta vitamina C da unosite i dosta tečnosti, sprejevi za nos koji imaju dekongestivna svojstva, a samim tim i da smanjuju sekreciju iz nosa i sl.
  Ukoliko analiza krvne slike pokaže da je u pitanju bakterijska infekcija, možete pristupiti lečenju antibiotskom terapijom lekovima iz grupe cefalosporina, koji su se pokazali kao odlični lekovi za oralnu upotrebu kod respiratornih bakterijskih infekcija, kao i neki lekovi iz grupe fluorohinolona, i drugi antibiotici koji su mnogo jači i efikasniji od Hemomicina.
  U svakom slučaju savetujem da Vas oboje pogleda Vaš nadležni lekar, da bi uradio klinički pregled, auskultaciju pluća i kako bi se procenila ozbiljnost Vaših tegoba a samim tim da bi se uz pravilno tumačenje rezultata Vi mogli okrenuti ka adekvatnom lečenju.

  Srdačan pozdrav
  Dr Simona
  • Gost
   pre više od mesec dana
   Draga dr Simona, hvala vam na detaljnom odgovoru. U medjuvremenu smo bili kod lekara i muzu je odmah prepisao augmentin zakljucivsi da je bakterijska infakcija. Njemu je dosta bolje. Za mene je radjena analiza krvi (uvecani neutrofili i limfociti) i CRP(12,4mg/L), konstatovana bakterijska infekcija i naknadno mi je javljeno da pijem Hemomicin (alergicna sam na penicilin). Popila sam vec 4 pilule od po 500 mg i bolje mi je ali sam juce npr imala temperaturu 38,5, 39. Sad mi se opet zapusio nos. Osecam poboljsanje ali se samo plasim da doza od 5 pilula hemomicina koliko mi je prepisano nije dovoljna. On je rekao da nije cuo nista na plucima. Po vasem odgovoru vidim da postoje neki efikasniji antibiotici, ali da li mislite da cu moci da se izlecim hemomicinom?

   Srdacan pozdrav i jos jednom hvala
   Jovana Milenkovic
  • Gost
   pre više od mesec dana
   U Vašem slučaju savetujem da nastavite sa konzumiranjem antibiotika, i pored tih 5 tableta propisanih terapije, jer je neophodno konzumirati terapiju minimum 5 do 7 dana, a eventualno do 10 dana u zavisnosti od toga da li Vaše tegobe i dalje postoje.
   Najbitnija je klinička slika i to kako se Vi zapravo osećate, da li imate neke simptome (poput povišene telesne temperature) i sl. Nedovoljno dugo uzimanje antibiotika uvek može dovesti do toga da se rezistentnije bakterije ne izleče na prvu primenu antibiotika i da je posle potrebno promeniti antibiotik. Obzirom da Vam je bolje od hemomicina, nema razloga da promenite terapiju, samo što Vam je moj najiskreniji savet da terapija traje duže.
   Puno pozdrava
   Dr Simona
  Odgovor je trenutno minimiziran Pokaži
Vaš odgovor